• Allergimerking av næringsmidler

  Reglene for merking kan for mange være forvirrende.

  Utenmelk får mange spørsmål om dette. Derfor kommer det her en redegjørelse for merkingen.

  Alle som er allergisk må til enhver tid lese innholdsfortegnelsen på produktene. Dette fordi produsenten dessverre når som helst kan endre oppskriften. Dette behøver ikke å være merket på embalasjen. Så LES ALLTID INNHOLDET! Kravene til innholdslisten er lik for hele EU. Den andelen det er mest av i produktet står først på listen. Alt som er 5% eller mer av produktet må stå angitt i rekkefølge etter mengde, alt som er mindre enn 2% kan stå tilfeldig.

  Allergenene, som etter reglene skal merkes, er: Kornvarer som inneholder gluten, fisk, skalldyr, egg, peanøtter, nøtter, soya, melk, melkeprodukter (inkludert laktose), selleri, sennep, sesamfrø og sulfitt. Alle produkter som er fremstilt av disse matvarene skal deklareres.

  Varer i Norge må ha innholdsfortegnelse, skrevet slik som beskrevet ovenfor. Utover dette blir enkelte allergener merket spesielt:

  "Inneholder melk" = Har melk, melkebestanddeler eller melkeprodukter i produktets oppskrift.

  "Inneholder spor av melk" = Produktet blir laget i et maskineri som også behandler produkter som inneholder melk. Det er da målt spor av melk i et visst antall av den ferdig produserte varen. Ikke nok til å komme i innholdslisten, men må merkes som allergen.

  "Kan inneholde spor av melk" = Varen er produsert i lokaler hvor det også produseres varer som har melkebestanddeler. Det magiske ordet her er kan. Dette er å regne for trygt for de aller fleste med melkeallergi/laktoseintoleranse, og er heller en forsikring om at melk ikke er en del av oppskriften. Det er små sjanser for forurensning.

  "Egnet for veganere" = Inneholder ikke kjøtt, egg, meieriprodukter eller honning.

  Noen varer har også merknaden "inneholder ikke/er fri for/uten". Dette gjelder ofte egg, melk/laktose, gluten og nøtter.

  Mest interessant der er vedlegg IV: Liste over ingredienser med særlig merkekrav. Der finnes også henvisning til de gjeldende forskriftsparagrafene.

  Husk også på listen her på Utenmelk over melkeprodukter og -ingredienser.


Warning: "count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable"